Welkom bij TekenstudioIJsselstein&debetuwe
"Welkom bij Club"

Teken tips!

Een potlood is vermalen grafiet vermengd met klei en water. Met olie of was wordt het tussen hout geperst. Hoe meer klei er in het mengsel zit hoe harder het potlood is. Als er minder klei is gebruikt wordt het potlood minder hard, en geeft het meer kleur (of grijs) af.

9B is een erg zacht potlood, ook al zet je het lichtjes op papier, het zal snel een donkere lijn achterlaten.

9H is een erg hard potlood en daarmee kun je erg lichte lijnen zetten. Je zult erg hard op je potlood moeten drukken voordat je er een donkere lijn mee kunt zetten.

Als je schetst gebruik je vaker een gemiddeld tot licht potlood, erg lichte potloden (H )worden gebruikt voor meer technisch tekenwerk. De donkere potloden worden gebruikt om tekeningen diepe schaduwen te geven.


Tip 1. Teken met je hele lichaam en heb vooral plezier wat je ook maakt!


Tip 2. Teken altijd door. 

De meeste tekenaars stoppen zodra de lijn mis is of niet klopt, en gaan gelijk gummen. Maar probeer juist door te tekenen en aan het einde pas je gum te gebruiken. Probeer je potlood ook echt vast te houden om een andere manieren en kijk oefen.

Tip 3. Varieer met dikte van de lijnen

Teken je lijnen met dikke en dunnen lijnen. Met lijndikte kun je hele mooie dingen maken.


Tip 4. Oefen met licht en schaduw

Met lijndikte kun je licht en schaduw aanbrengen. Bijvoorbeeld als het licht aan de bovenkant zit. Dan zitten de dikker lijnen aan de onderkant. deze lijnen voelen dan donkerder aan, alsof ze in de schaduw staan. Zet de lijnen dan schuin aan met een hulplijn (deze gum je later weg) en teken de lijn waar het licht vandaan komt, dan weet je precies waar de schaduw zit. Zie het voorbeeld van de appel.Tip 5. Oefen met je potlood

Dat klinkt misschien raar, maar oefen met zachte lijntjes, hoe harder je drukt hoe harder de lijnen worden. Zo ontdek je zelf het beste wat je met een potlood allemaal kunt doen. Probeer ook is eens om je potlood op andere manier  vast te houden. En ontdek wat jij allemaal kan!Tip 6. Koop geen dure spullen,

Met een HB potlood kun je meer dan je denkt en als je het echt leuk vind kun je met een wattenstaafje of stukje wc papier gebruiken als blender. (hiermee maak je licht en schaduw). Probeer het uit en kortom met een beetje creativiteit kom je er wel.

Tip 7. Lukt het niet meteen zet er dan een krul doorheen

Zo blijf je positief!